New Yorks boroughs och invånare

New York är uppdelat i fem stadsområden, eller boroughs. Dessa är Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island. Manhattan är det absolut turistvänligaste. Vill man se de ikoniska turistsevärdheterna som har gjort staden känd är det hit man ska ta sig. Alla områden har dock sin egen charm, så låt oss bekanta oss med alla fem. 

Manhattan

Säger någon New York så tänker nog de allra flesta på just Manhattan. Denna ö är stadens pulserande centrum. Ön är bara fyra kilometer brett och två mil långt, men här får många av världens mest ända platser och sevärdheter plats. 

Manhattan har ett tydligt gaturutnät med avenues och streets. Avenues går från norr till söder och streets går från öst till väst. Detta gatusystem gör det logiskt lätt att hitta i denna miljonstad – fastän man kanske aldrig varit där innan. 

Unika fakta: 

 • Om du tajmar det rätt och kör längst First Avenue i helt rätt fart kommer du endast att mötas av gröna trafikljus. Den magiska hastigheten är 28 mph, eller 45 km/h.
 • Peter Minuit kom till Nordamerika och köpte Manhattan för pärlor värda 24 USD 1609. 
 • Manhattan är det mest tätbefolkade området i staden, så det är inte så konstigt gatorna sällan är tomma! 
Manhattan I New York

Brooklyn

Ett borough som är känt för sin konstnärliga och bohemiska känsla är Brooklyn. Området är beläget på andra sidan East River från Manhattan. Bäst tar man sig till Brooklyn genom en promenad längs Brooklyn Bridge. Det är en ikonsik bro som syns i många långfilmer och serier som utspelar sig i staden. 

Brooklyn har flera spännande stadsdelar med egen karaktär som Brooklyn Heights, Williamsburg, DUMBO, Greenpoint, Bushwick, Sunset Park och Crown Heights. 

I Brooklyn hittar man second hand-butiker, konstgallerier, mindre konsertlokaler, antikvariat och bokaffärer, hål-i-väggen-matställen och hippa kaféer. 

Unika fakta: 

 • Brooklyn är större än städer som Boston, Atlanta, Washington DC och Minneapolis – tillsammans!
 • Från 2010 till 2020 växte Brooklyn mest av alla områden i staden
 • Det finns 59 bibliotek i Brooklyn
Brooklyn I New York

Queens

Stadens största borough, men kanske minst turistbesökta, är Queens. Queens är beläget i öster och är uppdelat i stadsområden som Flushing, Long Island City, Jamaica och Astoria. Flera av New Yorks sportarenor ligger i Queens, bland annat Citi Field där basebolllaget the Mets spelar sina hemmamatcher. US Open, en grand slam-turnering i tennis, spelas i Flushing Meadows i Queens årligen. 

Unika fakta:

 • Nästan hälften av alla som bor i Queens är födda utanför USA.
 • Queens har fått sitt namn efter drottning Cathrine of Braganza, gift med Kung Charles II.
 • Harry Houdini, en av världens mest kända trollkonstnärer, ligger begrav på gravplatsen Machpaleh i Queens.

Bronx

Bronx spritter av kultur, musik och kreativitet. Detta område anses av många vara födelseplatsen för musikgenren hip hop – och det syns när man promenerar längs Bronx gator. Stadsdelen ligger stadens norra delar.

Förutom musiken och kulturen så är Bronx hem till Yankee Stadium, hemmaarenan för baseballlaget New York Yankees.

Unika fakta: 

 • Bronx har fått sitt namn efter en svensk sjökapten, Jonas Bronck, som köpte området under 1600-talet. 
 • Här hittas Edgar Allan Poes sista bostad – i Poe Park.
 • Bronx Zoo är den största djurparken i USA. 

Staten Island

Detta område ligger i söder och är folkmässigt den minsta stadsdelen. Här bor knappt en halv miljon människor – vilket är relativt lite om man jämför med övriga boroughs. 

Om man vill ta sig ut till Staten Island ska man inte missa en resa med Staten Island Ferry. Båtresan bjuder på en häpnadsväckande utsikt över Manhattans ikoniska siluett – och det kostar dessutom ingenting att åka med. Förutom båtresan så bjuder Staten Island på Empire Outlets, ett världskänt shoppingparadis, och flera spännande konstmuseum.

Unika fakta: 

 • Detta är det rikaste området efter Manhattan
 • Här finns det 170 parker. Det är alltså inte konstigt att området är känt som ”the greenest borough”. 
 • 1993 hade man en folkomröstning för att separera Staten Island från New York. Invånarna röstade för en separation, men det blev aldrig av när den nya borgmästaren Rudy Giuliani tog över rodret. 

Invånarantal i New York City

Omkring 8,3 miljoner personer räknar New York som sin hemort (siffror från 2022). Detta innebär att New York är den befolkningsmässigt största staden i landet. Befolkningen i New York har en otroligt stor bredd och över en tredjedel av de boende är födda i utanför USA.

Invånarantal i New York

 • Totalt i New York: 8 335 897
 • Brooklyn: 2 590 516
 • Queens: 2 278 029
 • Manhattan: 1 596 273
 • Bronx: 1 379 946
 • Staten Island: 491 133

Karta över New Yorks boroughs

Vanliga frågor och svar om New Yorks boroughs

Hur många bor det i New York?

I New York bor det totalt 8 335 987 personer. Dessa bor i New Yorks fem olika kommuner, eller boroughs. I befolkningsordning: Brooklyn, Queens, Manhattan, Bronx och Staten Island.

Vilka är New Yorks kommuner?

De fem kommunerna, som även kallas boroughs, i New York är: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island.

Var ska man bo om man reser till New York?

De allra flesta turister väljer att bo på Manhattan när de besöker New York. Manhattan är hem till många av världens mest kända och ikoniska byggnader och platser. Vad sägs om Frihetsgudinnan, Empire State Building och Central Park till exempel?

Finns det områden man bör undvika om man reser till New York?

Om man turistar i New York är Manhattan ett säkert ställe att välja. Här bor de flesta turister. Man kan med fördel även bo i Brooklyn och Queens – här är priserna något lägre men staden minst lika levande.