Sevärdheter i New York

Var ska man ens börja när man ska lista New Yorks bästa turistsevärdheter? Staden är fullsmockad med spännande områden att promenera runt i, utkiksplatser, historiemuseum, konstgallerier, kulturevenemang, naturupplevelser, shoppingmöjligheter, matattraktioner, sportevenemang och mycket mer. 

Se den här listan som en liten försmak på vad New York har att erbjuda – och låt dig överraskas när du väl är på plats. 

New York-tips – sevärdheter, kulturupplevelser och andra måsten

Är du på ett kortare besök i New York kan det vara lockande att försöka hinna med så mycket som möjligt – men det blir inte alltid den mest avslappnade semestern. Vårt råd är att välja ut de platser ni allra helst vill besöka, sen spara resten till nästa gång. New York kommer lyckligtvis att ligga kvar under många många år till. 

Musikaler på Broadway

Sång, dans, glitter, dramatik och stora känslor – en musikal på Broadway är en minnesvärd upplevelse som stannar kvar hos besökaren länge. På Broadway, och Off Broadway för den delen, går en mängd olika musikaler och teaterföreställningar. De flesta biljetter kan du boka hemifrån innan din resa.

Några populära föreställningarna på Broadway:

  • The Lion King
  • Hamilton
  • Wicked
  • Book of Mormon
  • Aladdin

Empire State Building

Empire State Building är en av de mest besökta byggnaderna i New York – och kanske världen. Om man åker upp till toppen får man en häpnadsväckande 360° vy över staden. Härifrån kan man se många av stadens mest kända byggnader och platser.

Man kan åka upp i byggnaden mellan 09:00 på morgonen till 24:00 på natten. Du köper dina biljetter innan ditt besök. Det finns flera olika typer av biljetter i olika prisklasser. 

Frihetsgudinnan, Liberty Island och Ellis Island

Det är svårt att välja ett byggnadsverk som är mest förknippad med New York. Är det Chrysler Building, Brooklyn Bridge eller kanske de före detta Tvillingtornen? Byggnaden som kommer allra närmast är kanske Frihetsgudinnan, eller the Statue of Liberty. Denna skulptur har välkomnat resenärer sedan 1886 och är idag en ikonisk del av stadens horisont. 

Frihetsgudinnan står på den egna ön Liberty Island. För att komma nära statyn köper man en biljett till en färja som kör till ön och Ellis Island. Man kan köpa biljetter för att få gå upp på Frihetsgudinnas sockel och biljetter för att promenera de 354 trappstegen upp till krona. På Liberty Island finns även ett museum som berättar om statyns historia. 

Rockefeller Center

En konkurrent till den absolut bästa utsikten i New York hittas på taket av Rockefeller Center – kallat Top of the Rock. Det här är lite av en gömd pärla (om man ens kan kalla Rockefeller Center en gömd pärla) med betydligt kortare köer än andra kända utkiksplatser. 

Boka dina biljetter innan din resa för att slippa köer. 

MoMA – Museum of Modern Art

Ett av landets mest besökta museum ärMoMA – Museum of Modern Art. Här visas konst från många av våra största mästare blandat med nya spännande konstnärer från världens alla hörn. 

Köp din inträdesbiljett i förtid för att slippa kön.

Sport i New York

New York är en stor kulturstad, men även en levande sportstad. Här visas sport från några av världens mest kända ligor. När det kommer till ishockey har staden de tre lagen New York Rangers, New York Devils och New York Islanders i NHL. För basketfantasterna kan staden bjuda på New York Knicks, Brooklyn Nets och New York Liberty. För den som är sugen på amerikansk fotboll spelar New York Giants och New York Jets i staden. Årligen anordnas US Open, en grand slam-turnering i Tennis i Queens. 

Gratis sevärdheter

Att åka till New York kan vara dyrt, därför har vi samlat några våra bästa sevärdheter för turisten som vill hålla lite hårdare i plånboken.

Central Park

En promenad i Central Park är något nästan alla vill uppleva som besöker denna världsstad. Här finns vackra motionsstråk, mycket grönska och massor av mysiga platser att slå sig ner på för en picknick.

Andra parker i New York

  • Brooklyn Bridge Park
  • Bryant Park
  • Flushing Meadows Corona Park
  • Washington Square Park
  • Prospect Park

Grand Central Station

Det är inte alltid en tågcentral är en turistattraktion, men när det kommer till Grand Central Station i New York är det så. Detta är den mest besökta platsen i staden – och inte bara för att alla tåg går härifrån. Stationen bjuder på vacker arkitektur, shopping, matupplevelser och ett utmärkt tillfälle att spana in människor.

Staten Island Ferry

Vill du se the Statue of Liberty på nära håll gratis? Då är Staten Island Ferry sevärdheten för dig. Denna färja går från St George på Staten Island till Whitehall Street på Manhattan. Färjan går hela dagen och är helt gratis att åka med.

Karta över New Yorks sevärdheter

Vanliga frågor och svar om sevärdheter i New York

Vad vill man inte missa i New York?

Besöker man New York för första gången vill man antagligen inte missa ikoniska plaster och byggnader som Frihetsgudinnan, Times Square, The Empire State Builing, Central Park och Brooklyn Bridge för att bara nämna några.

Vilka sevärdheter finns i New York?

Broadway, the Empire State Building, Frihetsgudinnan, Rockefeller Center, Museum of Modern Art och Central Park är några av de sevärdheter vi listar på vår måste-lista. Det finns såklart en mängd fler sevärdheter i New York – för alla smaker och typer av resor. Det är det som är det bästa med staden!

Hur många dagar behöver man i New York?

Vi rekommenderar att man i alla fall är i New York minst 4 dagar för att hinna bekanta sig med staden. Det finns otroligt mycket att uppleva och se, om man har möjlighet att stanna längre kan en semester på 10 till 14 dagar vara perfekt.

Vad finns det för gratis sevärdheter i New York?

Många av New Yorks bästa sevärdheter kan man faktiskt ta del av helt gratis. En promenad i Central Park eller en resa med the Staten Island Ferry för att se på Frihetsgudinnan kostar ingenting.