Bronx – Vår guide till stadsdelen där Hiphop föddes

Bronx är en New Yorkstadsdel som är full av historia och kultur – här har musikgenren hiphop sina rötter, baseboll-legenden Babe Ruth blev en stjärna här och området Little Italy är känt över hela världen för sin mat och kultur. Efter man har gjort Manhattan är Bronx ett utmärkt område att bekanta sig med – särskilt om man vill uppleva New York off the beaten track.

Det kan vara svårt att veta var man ska börja när man vill upptäcka en stadsdel som Bronx. Var finns den bästa maten? Vilka sevärdheter är värda att besöka? Var hittar man den bästa shoppingen? I den här Bronxguiden tar vi med dig till Bronx gator och tipsar om de bästa sakerna stadsdelen har att erbjuda (i alla fall enligt oss). Låt oss besöka denna eklektiska del av New York! 

New York boroughs

Här finns mer infor om alla stadsdelar och boroughs

Bronx historia

Bronx är en av 5 boroughs i New York – tillsammans med Manhattan, Brooklyn, Staten Island och Queens. Det är en kulturellt rik stadsdel full av människor från alla världens hörn. För oss svenskar finns en speciell koppling till Bronx – namnet. Jonas Bronck, en immigrant från Sverige, bosatte sig nämligen i området där Bronx idag ligger. Han köpte marken av Lenape-indianerna under 1600-talet och har därför även fått namnge området med sitt efternamn (men med en amerikans twist förstås). 

Bronx växte till ett livligt bostadsområde under 1900-talet och blev då hem till många migranter från Europa. Området var särskilt populärt bland irländare, tyskar och italienare – vilket även syns idag. 

Stadsdelens utveckling har inte gått spikrakt uppåt. Under mitten av 1900-talet var de sociala problemen stora i Bronx med hög brottslighet, fattigdom och återkommande bränder. 

Bronx rykte var riktigt dåligt under 70-talet – men det var även då hiphopen föddes på områdets gator. Man brukar säga att DJ Kool Herc är genrens gudfader. Han anordnade blockpartys på Bronx gator som la grunden för en av världens idag främsta musikgenrer. 

Under sena 2000-talet har Bronx fått lite av en renässans. De sociala klyftorna har minskat och det har byggts nya hus och byggnader i området. Här har New York Yankees, New Yorks främsta baseboll-lag, sin hemmastadion.  Andra sevärdheter är Bronx Zoo och den botaniska trädgården.  

Yankee Stadium

Stadsdelar i Bronx

Det finns en rad olika områden och stadsdelar i Bronx. Generellt brukar man dela in stadsdelen i två större områden: West Bronx och East Bronx. Det två delarna separeras av the Bronx River. Floden delar Bronx i två nästan exakt lika stora delar. West Bronx innefattar alla områden i Bronx som ligger väster om the Bronx River, och East Bronx innefattar alla områden som ligger öster om the Bronx River. 

Västra Bronx består av stadsdelens mer urbana delar.  Här är det lite backigare och byggnaderna generellt lite äldre. I östra Bronx är byggnaderna generellt mer nybyggda och området känns mer som en traditionell amerikansk förort. 

Nedan ska vi bekanta oss med några av Bronx mindre stadsdelar som kan vara intressanta för en turist att besöka. 

 • RiverdaleNorthwest: Riverdale är en av de kändaste stadsdelarna i Bronx. Här finns stora bostadsområden och många herrgårdar och grönområden. Riverdale är även känt för att författaren Mark Twain bodde här under en period. Området där Mark Twain bodde, Wave Hill, kan man besöka som en botanisk trädgård med flera utställningar. 
 • Fordham, Northwest: Området Fordham är hem till ett av USA:s äldsta katolska universitet, Fordham University. Här finns även Bronx Zoo – en av världens största djurparker. Du kan läsa mer om den längre ner i guiden.
 • Morris ParkSoutheast: Är man sugen på italiensk mat ska man bege sig till Morris Park i sydöstra Bronx. Här bor många med ursprung från Italien vilket har gjort att det även finns många italienska restauranger och bagerier i området. 
 • Belmont, Little ItalyNorthwest: Ett annat område känt för sina italienska anor är Belmont, även känt som Little Italy. Längs den kända gatan Arthur Avenue finns många italienska restauranger och en italiensk marknad, Arthur Avenue Retail Market. På marknaden kan man köpa kött, chark, andra råvaror och mycket annat. 
 • Pelham Bay, Southeast: I Pelham Bay finns parken Pelham Bay Park, den största parken i New York City (till och med större än Central Park). Här finns den konstgjorda stranden Orchard Beach, eller Bronx Riviera. Detta är ett populärt badställe för New Yorkbor och turister. 

Missa inte detta i Bronx

Nu har vi fått en lite bättre syn på Bronx – en bred och eklektisk stadsdel med mycket att erbjuda. Låt oss nu dyka ner i några favoriter som vi på Newyorkguiden.se är lite extra förtjusta i!  

Vi har delat in våra tips under följande rubriker: 

 • Sevärdheter
 • Mat
 • Shopping

Sevärdheter

Orchard Beach, The Bronx Riviera

 • Pelham Bay Park

Det finns faktiskt en badstrand i Bronx, den konstgjorda stranden Orchard Beach, eller The Bronx Riviera som den kallas i folkmun. Denna strand skapades under 1930-talet och är en lång sandstrand med en strandpromenad, butiker, restauranger, lekplatser, sportområden och en stor parkeringsplats. Man kan både duscha och byta om i området. Det finns livvakter på plats under högsäsong mellan 10:00 och 18:00 – det är då det är tillåtet att bada. 

Hitta hit: Park Drive. Ta buss Bx12 eller Bx29 för att komma till stranden. 

The Bronx Zoo

 • Fordham, Bronx Park

Bronx Zoo är en av de största djurparkerna i landet – och den största djurparken i New York. Hit kommer miljoner besökare varje år för att se djur från hela världen. Här finns allt från små paddor till stora lejon. Några av parkens utställningar är: 

 • Fjärilsträdgården – Möt dussintals med olika arter av fjärilar.
 • Barnzoo – Här kan barnen träffa dju på nära håll – allt från getter till präriehundar.
 • Gorillaskogen Congo – Se de ståtliga gorillorna och hur de interagerar med varandra.
 • Djungelvärlden – En asiatisk djungel med langurer – en mindre apa. 
 • Tigerberget – Se de stora tigrarna på nära håll

Öppettider: Vardagar: 10:00 – 17:00, helger: 10:00 – 17:30. Boka tidsspecifik biljett innan ert besök via Bonx Zoos hemsida

Hitta hit: 2300 Southem Blvd

1520 Sedgwick Avenue – Hiphopens födelseplats

 • Highbridge

Bronx och hiphop går hand i hand. Det var i den här stadsdelen genren och kulturen började växa fram under 70-talet. Gudfadern går under namnet DJ Kool Herc, och det var precis här, på 1520 Sedgwick Avenue, som den första festen i hophopens anda arrangerades 1973. För det otränade ögat är detta ett vanligt lägenhetshus i Bronx, men för den som kan sin hiphophistoria är det här allting började. Man kan känna historiens vingslag när man står på trottoaren och tittar upp mot tegelhuset.

Under en fest i huset skapade DJ Kool Herc beats med två olika skivspelare. Detta la snabbt grunden för den hiphop vi känner till idag. Här föddes musiken, dansen och kulturen. 

Hitta hit: 1520 Sedgwick Avenue

Mat

Om man är på besök i Bronx måste man ta tillfället i akt och njuta av maten som serveras i området. Här har man specialiserat sig på autentisk italiensk mat och skaldjur.

Roberto’s Restaurant 

 • Belmont, Little Italy

I hjärtat av Little Italy hittar vi en av New Yorks kändaste italienska restauranger, Roberto’s Restaurant. Hjärnan bakom restaurangen är kocken Roberto Paciullo. Roberto har öppnat flera restauranger runt New York – alla med tema från medelhavet och Italien. 

Här görs pastan för hand och den serveras alltid med färska ingredienser. Om vi ska välja en favorit på menyn så måste vi välja Ossobuco, rätten som på många sätt har satt restaurangen på kartan. 

Hitta hit: 603 Crescent Avenue

The Bronx Beer Hall

 • Belmont, Little Italy

På Belmonts kändaste gata hittar vi the Bronx Beer Hall. Baren är en del av Arthur Avenue Retail Market, en stor mat- och kulturmarknad i Little Italy. Här finns ett stort utbud av hantverksöl från lokala bryggerier med gott tilltugg. Hit kommer både Bronxbor och turister för att njuta av en god öl i härlig atmosfär. 

Hitta hit: 2344 Arthur Ave 

City Island Lobster House

 • City Island

En annan favorit bland Bronxbor är City Island Lobster House. Hit ska man bege sig om man är sugen på skaldjur i massor tillsammans med en passande utsikt över vattnet. City Island ligger, som namnet antyder, på en liten ö i Long Island Sound. 

Beställ hummer, lax, krabba, musslor och massa andra läckerheter från havet. (För den som inte är sugen på skaldjur serveras även kyckling och ett par andra kötträtter). 

Hitta hit: 691 Bridge Street

Hitta fler restauranger i New York med hjälp av vår mat-guide

Shopping 

Arthur Avenue Retail Market

 • Belmont, Little Italy

Arthur Avenue Retail Market har nämnts ett par gånger redan i denna guide – det finns en anledning till det. Om man besöker Bronx, och har ett matintresse, måste man bege sig till denna marknad. Här kan man hitta allt från kött, chark, ost och bröd till handrullade cigaretter och konst. 

Detta är en livlig marknad med tydliga italienska influenser. Här kan man ta ett par timmar och bara promenera runt och njuta av dofterna och kanske slå sig ner för en måltid, en öl eller bara en kaffe. 

Arthur Avenue Retail Market är hem till The Bronx Beer Hall.

Hitta hit: 2344 Arthur Avenue

The Hub

 • Melrose, South Bronx

The Hub, som ligger på Third Avenue mellan 149 th Street och 153 rd Street, är ett historiskt shoppingområde i Bronx. Området kallas ibland mini-Times Square.

Om man är intresserad av hiphop och mode är det hit man ska bege sig. Här föds nämligen många av de modetrender inom genren som senare syns på Manhattansgataor och i resten av världen. Här finns både de stora kedjorna och mindre mer unika butiker. 

Hitta hit: Third Avenue och East 149th Street

City Island

 • City Island

Den lilla unika ön City Island i Bronx är platsen man ska bege sig till om man vill hitta stadsdelens bästa vintagebutiker och mindre butiker. Här finns även många konstgallerier och antikaffärer. 

De flesta av butikerna ligger längs City Island Avenue, en väg som går rakt igenom den lilla ön. Efter shoppingturen är det inte del att slå sig ner på en av många restauranger med skaldjur som finns på ön. 

Hitta hit: City Island Avenue

Hitta till New Yorks bästa outletshopping med hjälp av vår shopping-guide till New York.

Karta över Bronx

Vanliga frågor och svar om Bronx

Vad är Bronx mest känt för?

Bronx är mest känt för att vara hiphopens födelseplats. För turister ska man bege sig till stadsdelen för att gå i hiphopens fotspår och för att besöka sevärdheter som Bronx Zoo och den botaniska trädgården. 

Var ligger Yankee Stadium?

Yankee Stadium ligger på One East 161st Street i Bronx. Här spelar baseboll-laget New York Yankees sina hemmamatcher. Med hjälp av kartan på vår sida hittar du enkelt till Yankee Stadium.

Hur långt är det till Bronx från Manhattan? 

Det är ungefär 15 kilometer från centrala Manhattantill Bronx. Man kan resa med tunnelbana linje 2 eller 5 eller med buss om man vill ta sig till Bronx från Manhattan med kollektivtrafik. 

Varför heter det Bronx?

Bronx har fått sitt namn efter Jonas Bronck, en svensk immigrant som kom till platsen och köpte den av de indianer som bodde där. Enligt dokument ska Bronck ursprungligen ha kommit från Småland i Sverige.