Så tar du dig runt New York – tunnelbana, buss, taxi, färja och cykel

Hur tar man sig egentligen smidigast runt New York? Är det bara tunnelbanan som gäller? Hur fungerar bussarna? Är det säkert att cykla i New York? I den här guiden går vi igenom all form av transport och kollektivtrafik i New York. 

Kollektivtrafik i New York

New York är en stor stad, och fastän man kanske gärna vill promenera runt stadens gator för att uppleva så mycket som möjligt så finns det tillfällen när det är smidigast att åka någon form av kollektivtrafik. Kollektivtrafiken i New York står MTA för. De sköter stadens tunnelbanelinjer och busslinjer. Info om tidtabeller finns på MTAs hemsida, https://new.mta.info

Tunnelbana

Att åka tunnelbana i New York är det allra smidigaste och enklaste alternativet – inte minst för turister. Tunnelbanan kör till i stort sett alla områden i New York och den går hela dygnet. Med tunnelbanan slipper man bilköerna och trafiken, vilket även gör den till det allra snabbaste alternativet. 

Så åker du tunnelbana i New York

Att åka med tunnelbanan kostar 2,90 dollar för en standardbiljett. Om man är över 65 år kan man köpa en biljett med reducerat pris. 

Man kan betala för tunnelbanan på två sätt:

  • MetroCard
  • OMNY, kontaktlös betalning

MetroCard

Ett MetroCard är ett resekort som man kan ladda med reskassa eller en fast reseperiod. Kortet kan köpas i automater på de flesta tunnelbanestationer eller i lokala butiker. I automaterna kan man betala med kontanter eller kort. Att köpa ett MeteroCard kostar 1 dollar. Kortet kan man ladda med antingen reskassa eller reseperiod. Har man redan ett kort behöver man inte köpa ett nytt – utan man kan ladda det med den resa man vill ha. 

Du kan köpa dessa typer av MetroCard:

  • Pay-Per-Ride: Ett MetroCard med reskassa. Minsta summa att ladda kortet med är 5,80 dollar. En resa kostar 2,90 dollar.
  • 7-dagarskort: Res hur mycket du vill under 7 dagar för 34 dollar.
  • 30-dagars kort: Res hur mycket du vill under 30 dagar för 132 dollar. 
Så använder du MetroCard

När du har köpt ditt MetroCard kan du använda kortet för att komma in i tunnelbanan. Vid spärrarna drar du ditt MetroCard, med den svarta magnetremsan nedåt och mot dig, i kortläsaren högst upp. När det står GO på skärmen kan du passera genom spärrarna. 

OMNY, kontaktlös betalning

Om man inte vill skaffa ett MetroCard kan man betala för varje resa med sitt betalkort. Håll ditt betalkort, med blipp, mot kortläsaren vid spärrarna i tunnelbanan. När det står GO på skärmen kan du passera. Man kan betala med fysiska kort eller med en mobiltelefon eller smartklocka som har stöd för kontaktlös betalning.

En enkel resa kostar 2,90 dollar. Om du reser med tunnelbanan 7 dagar i rad kommer det totala priset aldrig bli mer än 34 dollar. 

Så använder du OMNY:

Läs MTAs guide till New Yorks tunnelbana, https://new.mta.info/guides/riding-the-subway.

Buss

Om man vill resa ovan jord är buss ett bra alternativ. Det tar lite längre tid än tunnelbanan, men man får se mer av staden under resan. 

Man betalar på samma sätt som i tunnelbanan, med MetroCard eller OMNY kontaktlös betalning. Man kan även betala med mynt – men bara om man har exakt växel. 

Gå alltid på bussen längst fram.

Så betalar du på bussen:

  • MetroCard: Om du betalar med MetroCard stoppar du in kortet, med den svarta remsan till höger och mot dig, i boxen vid föraren. 
  • OMNY: Betalar du med OMNY håller du ditt kort, eller smartphone, mot kortläsaren vid föraren. 
  • Mynt: Betalar du med mynt stoppar du in den exakta summan i boxen bredvid föraren.  

Om du vill resa med MetroCard måste du skaffa detta innan du går på bussen. Busschauffören säljer inga kort eller biljetter. 

Läs MTAs guide till bussarna i New York, https://new.mta.info/guides/riding-the-bus.

Ladda ner MTAs app för att enkelt kunna söka resor och tidtabeller.

Taxi

New York är synonymt med gula taxibilar. Dessa finns över hela staden och kör hela dygnet. Om en taxi har en lysande nummerskylt på taket betyder det att den är ledig. Då kan du kalla in den till trottoaren genom att vinka mot den. 

Du kan betala med kontanter eller kort. Kom ihåg att ge dricks när du betalar. 15 till 20 % i dricks är standard. 

Läs mer om att dricksa i New York här

Förutom de klassiska gula taxibilarna så finns app-taxi i staden, till exempel Uber och Lyft. Ladda ner respektive app för att boka en resa. 

Cykla runt New York

Ett fantastiskt sätt att resa runt New York är på cykel. Det finns cykelbanor längs Hudson River, East River och över många broar. Man kan cykla över i stort sett hela New York, men man bör vara uppmärksam på trafiken. 

Det finns flera olika företag som hyr ut cyklar runt om i staden. Den populäraste är Citi Bike. Citi Bike har över 25 000 cyklar i New York som man kan hyra på 1500 olika stationer. Att låna en cykel för en dag kostar 19 dollar och för en enkel resa på 30 minuter kostar det 4,79 dollar. Ladda ner Citi Bikes app för att enkelt hyra en cykel. 

Läs mer på Citi Bikes hemsida, https://citibikenyc.com.

Färja i New York

New York ligger vid vattnet, och det finns många färjor som kör längs Manhattan och till andra stadsdelar.

Staten Island Ferry

Ett måste när man besöker New York är en resa med Staten Island Ferry. Denna färja går mellan Manhattan och Staten Island. Att resa är gratis och turen tar ungefär 25 minuter. Under resan får man en fantastisk vy över Ellis Island, New Yorks hamn och Manhattans skyline.

Läs mer om Staten Island Ferry i vår guide till Staten Island.

NYC Ferry

NYC Ferry erbjuder färjor som stannar på Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island. De kör även till Roosevelt Island, Governors Island och Rockaway Beach. 

Det kostar 4 dollar att resa med färjorna. Man får ta med sig en cykel utan extra kostnad (i mån av plats). 

Karta över New Yorks tunnelbana

Frågor och svar om kollektivtrafik i New York

Vad kostar ett MetroCard i New York?

Att skaffa ett MetroCard kostar 1 dollar. En resa med ett MetroCard kostar 2,90 dollar. Man kan köpa en 7 dagarsbiljett för 34 dollar. 

Hur betalar man för tunnelbanan i New York?

Man kan betala med ett MetroCard eller med ett kontaktlöst betalkort. För turister är det smidigast att betala med sitt betalkort. Detta gör man vid spärrarna i tunnelbanan och man behöver inte registrera sig på något sätt innan resan. 

Kan man cykla i New York?

Ja, New York är en utmärkt stad för cykel. Det finns många cykelbanor och man kan enkelt och smidigt hyra en cykel på många ställen runt staden. 

Kan man betala med kontanter på bussen?

Ja, ska man åka buss i New York kan man betala med kontanter – men bara med mynt och om man har exakt växel. Man kan även betala med MetroCard och med betalkort. 

Var kan man köpa ett MetroCard?

Man kan köpa ett MetroCard i automater vid de flesta tunnelbanestationer. Korten säljs även i utvalda butiker runt om i staden. Ett MetroCard kan man ladda med reskassa eller en reseperiod på 7 eller 30 dagar.

Måste man köpa ett MetroCard?

Nej, man måste inte köpa ett MetroCard. Vi rekommenderar att. man istället använder betalalternativet OMNY som gör det möjligt att betala direkt med sitt betalkort i spärren till tunnelbanan eller på bussen. Allt som behövs är ett betalkort med stöd för kontaktlös betalning (blipp).