Ät dig genom New York – Våra 5 bästa mattips 

New York är en av världens bästa restaurangstäder. I staden finns tusentals olika ställen att stanna till på för en god frukost, lunch, middag eller bara ett snack. Möjligheterna är oändliga och vi kan nästan lova att det finns något för vare smak – hur kräsen man än är. 

I denna guide har vi listat våra 5 bästa restaurangtips i New York. Vi har listat dem utan inbördesordning – det är helt enkelt 5 matställen vi tycker att ni inte ska missa när ni besöker staden. Här finns något för alla – fine dining, fantastiska hamburgare, New Yorks godaste pizza (enligt oss i alla fall), mysiga bagelställen och mycket mer. 

 • Bäst pizza i New York: Una Pizza Napoletana
 • Bäst hamburgare i New York: Nowon
 • Mest romantiska restaurang i New York: The River Café
 • Bäst vegetariskt i New York: Superiority Burger
 • Bäst Bagel i New York: Ess-a-Bagel
Pizza
Bagel
Hamburgare

Una Pizza Napoletana

Om man letar efter en riktigt god napolitansk pizza ska man leta sig till Una Pizza Napoletana på Manhattans Lower East Side. Här bakas pizzor med fina italienska ingredienser i en vedeldad pizzaugn till absolut perfektion. 

På menyn finns fem klassiska pizzor: Marinara, Margherita, Bianca, Filetti och Cosaccca, samt en specialpizza som byts ut varje vecka. Utöver pizzorna erbjuds ett par förrätter, utvalda vinsorter och öl. Vill man ha efterrätt finns gelato och sorbretto. 

 • Tänk på: Öppet tisdagar, fredagar och lördagar från 17:00 tills pizzorna är slut.
 • Hitta hit: 175 Orchard St, Lower East Side på Manhattan.
 • Instagram: @unapizzanapoletana
Pizza I New York

Nowon

Var hittar man egentligen New Yorks absolut bästa hamburgare? Det finns såklart tusentals svar på den frågan. Många skulle nog säga Shake Shack – denna virala hamburgerkedja som numera finns över hela USA, och även i övriga världen. Shake Shack håller riktigt hög kvalitet – det håller vi med om, men vi vill lyfta fram ett alternativ på vår lista – fusion-hamburgaren på Nowon. 

Nowon är en gastropub som blandar koreanska influenser med amerikanska. Här erbjuds New York-klassiker med en koreansk twist – så även hamburgaren. Deras Legendary Cheeseburger är en riktigt klassiker med koreansk kimchi-sås, rostad kimchi, amerikansk hamburgerost, ättiksgurka och lök. 

 • Tänk på: Boka bord! Restaurangen tar emot drop in-gäster, men för att vara säker på att få äta rekommenderar vi att man bokar bord.
 • Hitta hit: 507 E 6th St.  i East Village och 436 Jefferson St. i Brooklyn.
 • Instagram: @nowon.usa
Hamburgare i New York

River Café

En av de bästa fine dining-restaurangerna i New York är River Café, som ligger mysigt under Brooklyn Bridge med utsikt över vattnet. Detta är en av de mest romantiska restaurangerna i staden – och en perfekt plats att fria på! 

Under middagarna spelas vacker musik på piano, restaurangen är fint inredd med blomsterarrangemang och atmosfären är ojämförbar. Kocken heter Brad Steelman och han erbjuder en meny som ändras utifrån årstiderna och vilka matvaror som är i säsong. 

 • Tänk på: Boka bord i god tid. Detta är en populär restaurang, särskilt under helger och alla hjärtans dag.
 • Hitta hit: One Water Street, Brooklyn.
 • Instagram: @therivercafe
Romantisk middag under Brooklyn Bridge

Superiority Burger

Ett ungt och hippt New York diner som endast serverar vegetariska rätter? Det är såklart Superiority Burger vi tänker på. Detta mysiga hak ligger i East Village på Manhattan och bjuder på allt från pizza, hamburgare och focaccia till gelato och bakverk. Här finns även ett stort utbud av veganska rätter. 

 • Tänk på: Man kan inte boka bord, så man får dyka upp och hoppas att det finns plats. 
 • Hitta hit: 119 Avenue A, East Village på Manhattan.
 • Instagram: @Supiriorityburger
Focaccia i New York

Ess-a-bagel

Att åka till New York utan att äta en riktigt god bagel är nästan brottsligt – i alla fall om ni frågar oss. Det finns riktigt många bra bagelställen i staden, Popup BagelsUtopia Bagels och Absolute Bagel är några av våra favoriter, men högst upp på bagel-listan måste vi placera Ess-a-bagel.

Ess-a-bagel kan nästan ses som en institution i staden. De har funnits i över 40 år och var ett av de första bagelställena som verkligen slog stort. Här hittar man en äkta och välfylld New York bagel.

De har fyra olika butiker i New York, tre på Manhattan och en i Brooklyn. 

 • Tänk på: Köerna kan bli långa, men det finns ett snabbspår för den som bara vill ha en bagel med färskost. 
 • Hitta hit: 831 3rd. Ave, 108W 32nd St, 324 1st Ave på Manhattan och 55 Water St 1st Floor i Brooklyn.
 • Instagram: @essabagel
Bagels i New York

Hitta till restaurangerna

NYC Restaurant Week 

Om man älskar New Yorks matkultur ska man inte missa att besöka staden under NYC Restaurant Week. Årligen under några veckor under sommaren och några veckor under vintern förvandlas staden till en riktig kokeld för matälskare. New Yorks mest hypade restauranger tar fram exklusiva menyer till ett fast pris (ofta lägre än normalt) som man kan njuta av – om man hinner boka bord i tid. Utbudet skiljer sig åt mellan olika restauranger – vissa serverar lunch, vissa middag och vissa satsar på båda. 

Innan du besöker NYC Restaurant Week:

 • Boka bord! De mest eftertraktade menyerna blir snabbt uppbokade. Bokningen öppnar vanligtvis ett par veckor innan matveckorna sätter ingång. 
 • Kolla menyerna innan! Menyn som erbjuds under NYC Restaurant Week är specialanpassad för just detta event – och har vanligtvis lite färre valmöjligheter. Finns det något du absolut inte kan äta?  Se då till att kolla menyerna innan ni bokar bord.
 • Glöm inte dricks! Drickskulturen i New York är lite annorlunda jämfört med drickskulturen i Sverige. Lämna alltid dricks, snåla inte och tänk på att räkna in dricksen och skatter i det totala priset när ni tittar på priserna i menyn. 

Vanliga frågor och svar om mat och restauranger i New York

Var hittar man den bästa hamburgaren i New York?

Var man hittar den bästa hamburgaren i New York beror på vem du frågar – frågar du oss är svaret Nowon – en hamburgerrestaurang med influenser från Korea. Andra kanske skulle svara Shake Shack eller Emmy Squared.

Vad ska man äta när man besöker New York?

I New York finns oändliga möjligheter när det kommer till matställen. Vi har listat våra favoriter i vår guide till New Yorks bästa matställen.

När är det NYC Restaurant Week?

NYC Restaurant Week anordnas vanligtvis två gånger om året – en gång på vintern och en gång på sommaren. Namnet är lite missvisande för evenemanget pågår vanligtvis under fyra veckor. Läs mer om NYC Restaurant Week i vår guide.

Var ska man äta i New York om man vill ha en romantisk middag?

Om man vill planera en romantisk middag i New York rekommenderar vi The River Café under Brooklyn Bridge. Detta är en av de mest romantiska restaurangerna i New York – och frierier är inte ovanliga!