Staten Island – Vår guide till New Yorks grönaste stadsdel

Staten Island, New York-stadsdelen med flest gröna parker, ingen tunnelbana som förbinder den med Manhattan, men med en färja som är nästintill kultförklarad. Det första många tänker på när man nämner Staten Island är just Staten Island Ferry. Färjan förbinder ön med Manhattan och är helt gratis att åka. Det här är faktiskt en av de bästa färjorna man kan ta om man besöker New York – utsikten över Frihetsgudinnan och Ellis Island är oslagbar.

I den här guiden djupdyker vi i Staten Island och allt den här stadsdelen har att erbjuda en turist på besök i New York. Det kommer bli outletshopping, gröna parker (varav en var världens en gång största soptipp), museum och en spännande matkultur. 

New York boroughs

En kort historia om Staten Island

Staten Island, men då inte under det namnet, var länge bebott av Lenape-folket. Det var först på 1600-talet som upptäcktsresande från Europa kom till ön och den fick sitt nuvarande namn. Under slutet av 1800-talet blev ön en del av New York City – då Greater New York skapades tillsammans med övriga stadsdelar (Manhattan, Queens, Brooklyn och Bronx). 

Fastän Staten Island har varit en del av New York i hundratals år har ön länge haft en självbild som något mer självständig än övriga stadsdelar. Idag förbinder Staten Island Ferry ön med Manhattan. 

Staten Island Ferry

Stadsdelar på Staten Island 

På Staten Island bor det ungefär en halv miljon personer. Ön är indelad i flera olika stadsdelar – vissa av dessa har kvar byggnader från 1800-talet. Tycker man om historia är det inte fel att ta en promenad genom flera av Staten Islands bostadsområden för att få se mer av den amerikanska historien. 

Nedan går vi igen några av de stadsdelar vi tycker att man inte ska hoppa över om man tar färjan över till ön under sin New York-semester.

 • St. George – När man tar färjan till Staten Island är St. George den första stadsdelen man möter. Här ligger nämligen färjeterminalen. Förutom terminalen så kan man besöka St. George Theatre, en teater som byggdes redan 1929 och är aktiv än idag. Empire Outlets, ett stort köpcentrum med outletbutiker, ligger dessutom i stadsdelen precis vid färjeterminalen. 
 • New Drop – Är man sugen på att shoppa är New Drop nästa stadsdel att ta sig till. Det här är nämligen Staten Islands centrum för butiker och restauranger. 
 • Great Kills – Great Kills är ett område precis vid vattnet med aktivt marint liv och en hamn. Hit kommer många för att fiska eller åka båt. I området ligger även Great Kills Park. 
 • Richmondtown – Richmondtown, även känt som Historic Richmond Town, är ett helt område som fungerar som ett museum. Här finns över 30 olika historiska byggander från 1600-talet och framåt. 
 • Port Richmond – Söker man liv och kultur är det Port Richmond man ska bege sig till. Detta historiska område har en stor latinamerikansk befolkning och många restauranger med latinamerikanskt tema. 
 • Tottenville – På Staten Islands spets hittar vi Tottenville, ett kvarter med lång historia och många vackra historiska byggnader. 

Våra bästa semestertips – Staten Island

Staten Island bjuder på något helt annat än vad Manhattan gör. Efter bara en kort resa med färjan så kommer man till en otroligt grön och levande stadsdel med många historiska byggnader och ett rikt kulturliv.  

Sevärdheter

Freshkills Park

 • Fresh Kills Landfill Site

Staten Island är den parkrikaste delstaten i New York. Här finns många grönområden och rekreationsområden. Det finns dock ett område som sticker ut lite mer än de andra – Freshkills Park (fastän parken inte ens är färdigställd än).

Freshkills Park kommer nämligen bli en av de största parkerna i New York (betydligt större än Central Park) när den är klar – och även en av de största stadsparkerna i världen. Det som gör parken ännu lite mer speciell är att den en gång var en av världens största soptippar, Fresh Kills Landfill. 2008 bestämde man sig för att göra om den enorma soptippen till en park istället – ett arbete som har pågått sedan dess. Enligt tidsplanen ska parken stå helt färdig under 2030-talet. 

Idag är en del av parken öppen för besökare, North Park Phase 1. Här kan man njuta av promenadstråk, en vacker utsikt över vattnet, torn för fågelskådning och stora grönområden. 

Hitta hit: North Park Phase 1 har två entréer: vid Schul Park och vid 350 Wild Avenue

FDR (South Beach-Franklin Delano Roosevelt) Boardwalk och strand

 • Father Capodanno Boulevard

Vid Staten Islands östra kust hittar vi FDR Boardwalk och strand. Detta är ett otroligt vackert område som bjuder på en andningspaus från New Yorks hektiska stadsliv. Här hittar man vackra stränder där man kan bada, sola, promenera eller göra andra strandaktiviteter. Under sommaren anordnas konserter och andra evenemang i området.

Något man absolut inte får missa är världens längsta bänk – den finns nämligen precis här. Bänken är hela 4,3 kilometer lång och är en perfekt plats för en paus. Utsikten över Atlanten är svårslagen. 

Hitta hit: Ta buss S51 mot Grant City vid St. Geroge Terminal när ni kliver av färjan. Gå av bussen vid Father Capodanno Boulevard.

Historic Richmond Town

 • Richmondtown

Är man intresserad av historia får man inte missa Historic Richmond Town. Detta är ett levande museum som visar upp hur livet såg ut på Staten Island under 1600-talet fram till 1900-talet. Här finns över 30 byggnader från olika tidsperioder. Man kan promenera längs gatorna och utforska de gamla byggnaderna som är möblerade och restaurerade. 

Här anordnas olika evenemang och guidade turer. Man kan även prova på traditionellt hantverk och matlagning. 

Hitta hit: Från St. George och färjeterminalen tar man buss S74 mot Bricktown Mall via Arthur Kill Road. Hoppa av vid Clarke Avenue/arthur Kill Road och promenera ungefär i 5 minuter för att komma till Historic Richmond Town. 

Staten Island Ferry

Shopping

Empire Outlets

 • St. George, precis intill färjeterminalen

Empire Outlets är ett stort shoppingcentrum med outlet-butiker. Här kan man fynda billiga märkesvaror. När man har shoppat klart finns en food court med många olika restauranger att välja på.

Empire Outlets ligger på gångavstånd från färjeterminalen där Staten Island Ferry stannar. 

Hitta hit: 55 Richmond Terrace på gångavstånd från färjeterminalen

Läs mer om Empire Outlets i vår shoppingguide till New York

Staten Island Mall

 •  Heartland Village

Staten Island största köpcentrum heter passande nog Staten Island Mall. Här finns ett stort utbud av butiker, restauranger, bio och annan underhållning. Vill man uppleva ett traditionellt amerikanskt mall är det hit man ska resa. 

Hitta hit: 2655 Richmond Avenue. Ta buss S44 mot Staten Island Mall från färjeterminalen. Bussen stannar precis vid köpcentrumet

Richmond Avenue Shopping District

 • Richmond Avenue (mellan Victory Boulevard och Richmond Hill Road)

Ett stort shoppingområde med butiker och restauranger. Här finns både stora kedjor och mindre och mer unika butiker.

Hitta hit: Ta buss S44 mot Staten Island Mall. Gå av vid Richmond Avenue. 

Mat

Ralph’s Famous Italian Ices & Ice Cream

 • Port Richmond

Detta är ett ikoniskt ställe på Staten Island – Ralph’s Famous Ice & Ice Creams. Glasserian har varit öppen i över 90 år och bjuder på klassisk gräddglass och smaksatt is. Hit kommer både turister och lokalbefolkningen – ett tecken på att det är ett ställe man inte får missa. 

Hitta hit: 501 Port Richmond Avenue

Joe & Pat’s Pizzeria and Restaurant

 • Castleton Corners

Denna familjeägda pizzeria har bakat goda och spröda pizzor sen 1960. Detta anses av många vara en av de bästa pizzeriorna i New York. Här får man pizza med en riktigt tunn och välbakad botten och otroligt goda smaker.

Om man inte vill ta resan ut till Staten Island har Joe & Pat’s även en restaurang på 1681st Avenue på Manhattan. 

Hitta hit: 1758 Victory Boulevard

Blue Restaurant 

 • West Brighton

Med utsikt över vattnet vid Kill Van Kull kan man avnjuta goda skaldjursrätter och andra amerikanska favoriter. Här serveras hummer, ostron och kötträtter. Hit kommer många får en date night eller för att njuta av en lite lyxigare måltid. 

Hitta hit: 1115 Richmond Terrace

Karta över Staten Island

Hitta till alla sevärdheter och aktiviteter vi har tipsat om på Staten Island.

Vanliga frågor om Staten Island

Är Staten Island Ferry Gratis?

Ja, det är helt gratis att resa med Staten Island Ferry mellan Manhattan och Staten Island. Resan är perfekt för turister som vill få en fin utsikt över Frihetsgudinnan och Ellis Island. 

Hur reser man till Staten Island?

För att komma till Staten Island från Manhattan tar man Staten Island Ferry. Färjan avgår från South Ferry i närheten av Battery Park på södra Manhattan. På Staten Island stannar färjan vid St. George färjeterminal. Resan tar 25 till 30 minuter. 

Vad kan man göra på Staten Island?

På Staten Island kan man shoppa billigt på Empire Outlets, äta gott på många av de ikoniska restaurangerna som finns på ön och uppleva historien i Historic Richmond Town.