Resa till New York – ESTA, Visum och passregler

Ett giltigt pass och en godkänd ESTA-ansökan – det är ett par saker som du absolut måste ha för att få komma in i New York och USA. I den här guiden går vi igenom allt du måste fixa innan du påbörjar din New York-semester.

Dessa resehandlingar behövs för att bli insläppt i USA:

 • Pass med giltighetstid under hela resan
 • ESTA-ansökan
JFK New York

Giltigt pass

När man reser utomlands behöver man alltid ha med sig giltig legitimation. Inom EU och Schengen-länderna räcker det att man har med sig ett nationellt ID-kort (svenskt körkort är inte en giltig ID-handling i detta fall) eller ett pass. Reser man inom Norden, och är boende i Norden, gäller passfrihet. Passfrihet innebär att man bara behöver kunna legitimera sig. Då kan till exempel ett svenskt körkort räcka. 

För inresa i USA är reglerna lite mer strikta: man måste ha med sig ett pass och detta pass måste ha en giltighetstid som varar under hela reseperioden.  

Flera länder har mindre flexibilitet när det kommer till giltighetstid. Ofta kan man stöta på regler som bestämmer att passet även måste vara giltigt en tid efter resan avslutas, till exempel sex månader. Enligt en överenskommelse mellan Sverige och USA räcker det alltså för svenska resenärer att passet är giltigt under själva resan. 

Trots detta kan det vara bra att ha lite marginal – om något oförutsett skulle hända. 

Flygplats

Visum

Om man åker till USA som turist från Sverige behöver man i de flesta fall inte något visum (men det finns förstås undantag). Om semestern är max 90 dagar behövs i regel inget visum, en ESTA-ansökan räcker. 

Kontrollera alltid aktuell information om inreseregler i god tid innan din New York-resa. På den amerikanska ambassadens hemsida finns mer information

ESTA inför New Yorksemestern

Vad innebär egentligen en ESTA-ansökan? Det ska vi gå igenom nedan.

Innan man påbörjar sin resa till USA måste man registrera sig och ansöka om ESTA. Detta gör man på internet via hemsidan https://esta.cbp.dhs.gov/. Kom ihåg att göra det några par dagar innan avresa (minst 72 timmar innan är ett måste). 

Att ansöka om ESTA kostar 21 dollar.

Då ska du ansöka om ESTA:

 • Om du ska resa till USA på semester eller jobb under högst 90 dagar
 • Du är svensk medborgare (eller medborgare i ett annat Visa Waiver Program-land)

Detta behöver du:

 • Ett giltigt pass
 • En mejladress
 • En hemadress och ett telefonnummer
 • Mejladess och telefonnummer till en nödkontakt
 • Möjlighet att betala 21 dollar med kort eller PayPal

När du ansöker fyller du i dina personuppgifter, reseuppgifter och svarar på en rad frågor. När du fyller i dina namnuppgifter måste du skriva in alla namn som finns med i ditt pass (även andranamn). Skriv in dem i den ordning som de står i passet. First Name ska alltså vara det första namnet som är skrivet i ditt pass, även om det är ett andranamn eller ett mellannamn. 

Kom ihåg att fylla i din ansökan korrekt, om något blir fel och du skulle behöva ändra något måste du skicka in en ny ansökan och betala ansökningsavgiften igen. 

Så fyller du i en ESTA-ansökan

 1. Besök https://esta.cbp.dhs.gov/
 2. Klicka på ”CREATE NEW APPLICATION”
 3. Läs igenom ”Disclaimer” och ”Travel Promotion Act of 2009”
 4. Ladda upp en bild på ditt pass – ditt pass måste vara giltigt och ha korrekt information
 5. Skriv in din mejladress 
 6. Fyll i personuppgifter och uppgifter om din resa
 7. Besvara ”Eligibility questions”
 8. Klicka på ”Pay now” och skicka in din ansökan – du kan välja att betala direkt eller betala inom ett par dagar
 9. Du får en bekräftelse via mejl
 10. Inom 72 timmar får du information om din ansökan är godkänd eller inte

Användbara länkar

Sidan uppdaterad: 2024-07-04

Vanliga frågor och svar om ESTA

Vad krävs för att resa till USA?

Som svensk medborgare behöver du ett giltigt pass och en godkänd ESTA-ansökan för att resa in i USA. I regel behövs inget visum, men det kan se olika ut från fall till fall. I texten på vår sida hittar du mer information och nyttiga länkar inför din USA-resa.

Vad kostar det att ansöka om ESTA?

Det kostar 21 dollar att ansöka om ESTA. Man kan betala med kort eller PayPal. Kom ihåg att det kostar 21 dollar varje gång man skickar in en ansökan – så gör rätt första gången för att slippa ändra och skicka in igen.

Hur långt innan måste man ansöka om ESTA?

Det tar upp till 72 timmar att få en ESTA-ansökan godkänd, därför är det bra att skicka in sin ansökan i god tid innan man ska åka. En godkänt ESTA-ansökan är giltig i två år.

Hur länge gäller ESTA?

En godkänd ESTA-ansökan är giltig i två år. Under denna tid kan man åka till USA hur många gånger man vill utan att behöva förnya sin ansökan. Tänk på att ha ett giltigt pass också (passet måste minst vara giltigt under hela resan).

Hur länge måste passet vara giltigt för USA?

Om man ska resa till USA behöver man ett pass som är giltigt minst under hela reseperioden. Man behöver alltså inte att passet är giltigt 6 månader efter resan också.