Manhattan – Vår guide till stadsdelen med världens kändaste skyline

Manhattan är synonymt med New York för de allra flesta. Detta är stadsdelen med den ikoniska horisonten med någras av världens mest kända byggnader. Detta är New Yorks stora hjärtpulsåder – det är den här delen av staden man tänker på när man refererar till New York som ”staden som aldrig sover”. 

Att komma som turist till Manhattan kan kännas överväldigande. Här finns ikoniska sevärdheter som Boradway, Times Square, Central Park – för att bara nämna några. I den här guiden försöker vi ge dig en liten försmak på vad Manhattan har att erbjuda – men några unika tips som kommer att ta din New York-semester från basic till något utöver det vanliga. 

New York boroughs

Läs mer om New Yorks alla boroughs och stadsdelar.

En introduktion till Manhattan

Fastän det känns som att Manhattan och dess skyskrapor har prytt ön vid Hudsonfloden och East River i århundraden är de höga byggnaderna på platsen relativt unga. Innan det nederländska Västindiska kompaniet anlände till platsen under början av 1600-talet var ön ett naturområde där Lenape-indianer levde. Nederländarna ändrade snabbt på detta och snart kallades området Nieuw Amsterdam – som senare skulle bli Manhattan.

Området bytte ägare till engelsmännen under 1600-talet, och efter den amerikanska revolutionen blev Manhattan och New York till slut amerikanskt som vi känner det idag.

Manhattan New York

Stadsdelar på Manhattan

Manhattan har väldigt kompakt bebyggelse. Fastän ön bara är fyra kilometer bred och två mil lång får här plats många kända stadsdelar och områden. Man brukar säga att Manhattan i huvudsak är uppdelad i tre större områden: Uptown, Midtown och Downtown. Dessa områden beskriver var på ön man befinner sig. Inom dessa områden finns ytterligare mindre stadsdelar. Några av de kändaste stadsdelarna, som vi kommer återkomma till i denna guide, är:

 • Upper East SideUptown – Upper East Side, i hjärtat av Manhattan, är en av de rikaste stadsdelarna i området. Här hittas de ikoniska brownstone-husen, många välkända museer, några av världens kändaste restauranger och längs Madison Avenue finns några av New Yorks mest exklusiva butiker. 
 • Greenwich VillageDowntown – I Greenwich Village samlas många av New Yorks mest kreativa och trendiga individer. Detta ses av många som New Yorks kulturella hjärta med en levande konstscen och en avslappnad atmosfär. Här finns trendiga restauranger, unika butiker och mysiga kaféer. 
 • ChinatownDowntown – Chinatown är en stadsdel med rik historia och kultur. Här hittar man New Yorks bästa asiatiska mat, autentiska marknader och en levande atmosfär. 
 • HarlemUptown – Harlem är en stadsdel med musiken och konsten i centrum. Här finns ikoniska jazzklubbar, en dynamisk konstscen och många historia landmärken. 
 • ChelseaMidtown – Stadsdelen Chelsea är ett populärt område att bo i för välbärgade och trendkänsliga New York-bor. Här trängs konstgallerier och eklektiska klubbar med de klassiska brownstone-husen och höga skyskrapor. 
 • SoHoDowntown – SoHo erbjuder den perfekta mixen av trendkänslighet, kreativitet och lyx. Kullerstensgatorna är nästintill ikoniska likt många av stadsdelens butiker, konstgallerier och kaféer.
 • Lower East SideDowntown – Lower East Side är en populär stadsdel för sina trendiga barer, levande nattliv och öppna och kreativa känsla. Detta är en stadsdel som aldrig sover i hjärtat av New York. 

Hotell på Manhattan

De allra flesta turister som reser till New York letar sig till Manhattan. Här finns det mängder av hotell i olika prisklasser och med olika standard. Läs vår hotellguide till New York för att hitta ditt nya favorithotell i staden.

Manhattan I New York

The Jane Hotel

 • High Line Park
 • Betyg: 8,2/10

The Jane är ett populärt budgethotell i West Village. Här bor man nära High Line Park i enklare rum.

New York Guidens tips: Ett perfekt budgethotell som ligger otroligt bra.

Kimpton Hotel Theta

 • Broadway
 • Betyg: 9,2/10

Ett nyöppnat hotell med modern och fräsch atmosfär. Här bor man precis vid New Yorks världskända teaterdistrikt, Rockefeller Center, Central Park och Times Square.

New York Guidens tips: Ta en drink på hotellets lyxiga takterrass.

Våra bästa tips för Manhattan

Nu när vi känner till Manhattan lite bättre är det dags att dyka ner i några av våra guldkorn i stadsdelen. Många av sevärdheterna vi lyfter fram på vår sida om sevärdheter man inte får missa i New York finns på Manhattan. Här tänkte vi erbjuda en något mer unik guide till en av världens kändaste platser – bortom Central Park, Empire State Building och Broadway. 

Sevärdheter

The High Line

 • Meatpacking District – Hudson Yards

Detta är inte direkt en gömd pärla, men kanske en pärla förstagångsturister inte känner till! The High Line är en före detta upphöjd järnväg som numera fungerar som en riktigt lång och smal park i centrala New York. Parken sträcker sig från Meatpacking District till Hudson Yards. The High Line Park är en grön och unik oas gömd mitt i en av världens största städer. 

Hitta hit: Det flera ingångar till The High Line Park: Gansevoort Street och Washington Street (hiss), 14 thStreet (hiss), 16 th Street, 17 th Street, 20 th Street, 23rd Street (hiss), 26th Street, 28th Street, 30th Street Hudson Yards (ramp), 30th Street Southwest (hiss), 30th Street Northwest, 30th Street Southwest och 30thStreet och 11th Avenue. 

The Tenement Museum

 • Lower East Side

Detta museum ligger på Manhattans Lower East Side och erbjuder en helt unik inblick i New Yorks spännande och unika historia. Här får man nämligen vandra genom autentiska New York-lägenheter från 1800- och 1900-talen och lära känna familjerna som bodde där – alla med invandrarbakgrund. Lägenheterna ger en unik inblick i människornas liv som hjälpte till att bygga den idag ikoniska staden.  

Hitta hit: 103 Orchard Street (korsningen mellan Orchard Street och Delancey Street)

Öppettider: Måndag – söndag: 10:00 – 18:00

High Line Park, New York

Roosevelt Island Tramway

 • Manhattan och Roosevelt Island

Vill man uppleva New Yorks bästa utsikt, men inte känner för att åka upp i Empire State Buildning, så kan Roosevelt Island Tramway vara den perfekta upplevelsen. Denna linbana tar dig över Manhattan till Roosevelt Island med utsikt över East River och Queensboro Bridge. Resan tar bara några minuter, men väl på plats på Roosevelt Island kan man unna sig en mysig promenad bortom centrala Manhattans puls. 

Det är ingen dyr investering att åka med linbanan. Har man ett obegränsat MetroCard ingår resan i kortet, annars kostar det 2,90 dollar för en biljett. 

Hitta hit:  Ingången hittas på 2nd Avenue och 60th Street.

Läs vår guide till New Yorks bästa utsiktsplatser.

Läs mer om sevärdheter i New York.

Katz's Delicatessen, New York

Mat

Katz’s Delicatessen

 • Lower East Side

Ett ikoniskt deli på Lower East Side på Manhattan. Här kan man beställa deras världskända gigantiska mackor med pastrami och massor av annan god fyllning. Detta är en riktig New York-klassiker som funnits i staden sedan 1888. 

Hitta hit: 20 E Houston Street

The Spotted Pig

 • West Village

Klassisk brittisk pubmat med en unik twist hittas på The Spotted Pig i West Village. Den kändaste rätten på menyn är deras ”Roquefort Burger. 

Hitta hit: 314 West 11th Street

Carbone

 • Greenwich Village

Italiensk restaurang med äkta retro-vibbar som skickar en tillbaka till New York på 50-talet. Detta är en restaurang som inte bara lockar turister och lokalbor – utan även kändisar. Skvallerkontot DeuxMoi på Instagram delar återkommande detaljer om kändisar som ätit i den ikoniska restaurangen.  En perfekt kombo av god mat och kändisspotting. 

Hitta hit: 181 Thompson Street

Läs mer om restauranger i New York.

Shopping

Mast Books

 • East Village

Denna bokaffär kombinerat med konstgalleri ligger i East Village. Här erbjuds en kurerad och unik samling av sällsynta och ovanliga böcker blandat med modern litteratur från mindre förlag från hela världen. Detta är på många sätt en ikoniskt plats för bokälskare och kulturvänner som bor i New York eller är på besök.

Hitta hit: 72 Avenue A

Öppettider: Alla dagar: 12:00 – 20:00

Fishs Eddy

 • Union Square

Om man är ute efter unikt porslin är det Fishs Eddy man ska bege sig till. Denna underbara butik vid Union Square erbjuder en eklektisk samling av porslin, glas och annat till köksinredningen.

Hitta hit: 889 Broadway Corner of 19th

Öppettider: Måndag – onsdag: 10:00- 19:00, torsdag – lördag:  10:00 – 18:00, söndag: 11:00 – 18:00

Evolution

 • SoHo

Evolution är en unik butik som har specialiserat sig på unik kuriosa från naturvetenskapen. Här finns allt från skelett, fossiler och mineraler till taxidermi och godisklubbor med skorpioner i. 

Detta är en unik shoppingupplevelse i New York som är väl värt ett besök. 

Hitta hit: 687 Broadway

Öppettider: Måndag – fredag: 11:00 – 19:00, lördag: 11:00 – 20:00

SoHo, Manhattan

Läs mer om shopping i New York.

Karta över Manhattan

Vanliga frågor och svar om Manhattan

Vad är Manhattan mest känt för?

Manhattan är på många sätt New Yorks hjärta. Här finns stadens ekonomiska centrum, kulturella centrum och mediala centrum. Många av New Yorks mest kända sevärdheter hittas på Manhattan och det är även hit flest turister som besöker New York åker i första hand. Läs mer om alla New Yorks olika stadsdelar här.

Hur många dagar ska man spendera på Manhattan?

Hur man dagar man ska spendera på Manhattan är nästan omöjligt att svara på. Här finns det oändligt mycket att uppleva och utforska. Ska man besöka New York för första gången brukar vi rekommendera att man ska stanna minst en vecka.

När ska man besöka Manhattan?

Manhattan är ett trevligt resmål under alla årstider och säsonger. Man ska vara medveten om att det kan bli vänligt varmt under sommaren mellan de höga skyskraporna – läs mer om New Yorks klimat här.

Vad får man inte missa på Manhattan?

Det finns många sevärdheter man inte får missa på Manhattan – de självklara som Broadway, Times Square och Empire State Building, men även lite mer unika sevärdheter som The High Line Park, The Tenement Museum och Roosevelt Island Tramway. Läs mer om våra tips i vår guide till Manhattan.