Dricks i New York

Att man ska ge dricks när man är på besök i USA och New York vet de allra flesta – men hur mycket ska man egentligen dricksa? Och vid vilka tillfällen? Bara när man äter på restaurang eller när man åker taxi också? Hur fungerar det om man klipper sig? Och på hotellet? Vi reder ut allt om dricks i New York!

Dricks i USA – mer regel än undantag

I USA är det ofta förväntat att man ska dricksa när man köper vissa typer av tjänster och varor. Grundlönerna för servitriser och servitörer på restauranger är ofta så låga att de behöver dricksen för att kunna leva på sitt jobb – därför ska man aldrig glömma att ge dricks.

Vad som förväntas av en ser dock lite olika ut beroende på vilken typ av vara eller tjänst man har köpt – vi går igenom de vanligaste tillfällena då man kan behöva dricksa under sin New York-semester. 

Tänk på: det är alltid bra att ha kontanter i New York – det är nämligen lättare att ge dricks till servicepersonal kontant. Ha ett gäng dollarsedlar lättillgängligt i fickan eller handväskan för att naturligt kunna ge dricks under dagen.

Så mycket ska du ge i dricks

 • Restaurang: runt 20 %
 • Bar: runda upp notan + ett par dollar per glas
 • Café: runda upp + ett par dollar i en tip jar
 • Taxi: upp till 20 %
 • Hotell: ett par dollar för hjälp med väskor, bokning av taxi, städning och annan service
 • Frisör: 15 – 20 %

Restaurang

 • 15 – 20 %

Att dricksa på restaurang gör många även hemma i Sverige – särskilt om man har varit nöjd med maten och servicen. I USA förväntas man alltid lägga på dricks på notan. 

Det är vanligt att man dricksar 20 % på restauranger i New York. Om man ska beräkna dessa 20 % före och efter skatt finns det olika skolor om, där får man välja det man känner sig mest bekväm med. Om man vill göra det enkelt för sig kan man titta på skatten på kvittot (i New York är skatten 8,86 %) och dubbla det beloppet för att få en ganska lagom dricks. 

Vissa restauranger (särskilt restauranger med många turister) lägger på dricks automatiskt på kvittot. Leta efter ”service charge” eller ”gratuity”. Du kan självklart välja att betala extra dricks ändå. 

Glöm inte att även ge dricks till de som jobbar i toaletterna och i garderoben (om restaurangen du besöker har anställda där). Då brukar en dricks på ett par dollar i kontanter vara lagom. 

Guide till våra favoritrestauranger i New York.

Dricks i New York

Dricks på café

Bar

 • Runda upp notan + ett par dollar per glas

Om man besöker en bar är det även förväntat att man ska ge dricks, men inte lika hög som om man besökte en restaurang. Här är det vanligt att man rundar upp notan och kanske lägger på ett par dollar per glas. 

Om man betalar med kort kan man runda upp summan i kortterminalen, sen lägga ett par dollar på bardisken som dricks. 

Café

 • Runda upp notan plus ett par dollar

På caféer fungerar det ungefär som på barerna. Som dricks förväntas man runda upp summan, och sen lägga till ett par dollar. Det är inte ovanligt att det finns en ”tip jar” där man kan stoppa ett par dollar. 

När man åker taxi

 • 15 – 20 %

När man åker taxi förväntas man dricksa upp till 20 %. Åker man en kortare sträcka kan man välja att runda upp summan, men då förväntas det även ett par dollar i kontanter. 

Tänk på att även ge ett par dollar i dricks till dörrvakter eller hotellpersonal om de hjälpt dig att boka en taxi.  

På hotellet

 • 1 – 10 dollar beroende på service

Även på hotellet måste man komma ihåg att ge dricks. Om du får hjälp med väskan upp till rummet förväntas en dricks på ett par dollar per väska. Även de som städar ditt hotellrum förväntar sig dricks. Lämna denna dricks på rummet och gör det tydligt att den är till städpersonalen. Ibland finns det särskilda små påsar eller kuvert man kan lämna dricks i.

Guide till våra favorithotell i New York.

Hos frisören

 • 15 – 20 %

Om du går till frisör, en nagelsalong eller en barberare så måste du även betala dricks. För denna typer av tjänster förväntas 15 – 20 % dricks.

Så betalar du dricks med bankkort

Fastän många förväntar sig att man betalar dricks kontant så är det vid vissa tillfällen lättare att göra det med kort – till exempel på restaurang.

Om du betalar med kort på restaurang görs detta ofta på två olika vis: du får en kortterminal vid bordet (precis som man brukar göra i Sverige) eller så ger du ditt kort till serveringspersonalen. 

Om serveringspersonalen kommer ut med ett kvitto på en tallrik eller i en liten bok granskar du kvittot och skriver ner hur mycket dricks du vill ge. Det finns ofta en rad för dricks under priset för maten och skatten – ofta kallad ”tip” eller ”gratuity”. Du ger ditt kort till personalen och de sköter transaktionen. 

Om du får en kortterminal till bordet kan du ofta själv trycka in dricks innan du betalar.  Följ anvisningarna på kortterminalen eller fråga personalen om du känner dig osäker.

Vanliga frågor och svar om dricks i New York

Måste man betala dricks i New York?

Ja, för många tjänster är det förväntat att man betalar dricks i New York. På restauranger förväntas en dricks på ungefär 20 % och om man åker taxi förväntas 15 – 20 %. 

Varför måste man betala dricks i New York?

Servicepersonal i New York tjänar ofta mindre än minimilönen – och dricksen gör att deras arbete ger en inkomst man kan leva på. Det är ofta förväntat att man betalar dricks, att inte göra det uppfattas som snålt och otrevligt. 

Måste man betala dricks kontant?

Nej, man måste inte betala dricks kontant, men det är ofta det föredragna sättet – om man inte är på restaurang. Ha gärna lättillgängliga kontanter i fickan eller handväskan för att enkelt kunna ge dricks till personal som hjälper dig.