Queens – Vår guide till New Yorks största stadsdel

Den stadsdel i New York som är störst till ytan är Queens – men stadsdelen är långt ifrån den mest kända, i alla fall för turister. I den här guiden tar vi med dig till Queens och tipsar dig om de bästa sevärdheterna och aktiviteterna. Några platser man absolut inte får missa i är Citi Field-arenan, platsen baseboll-laget New York Mets kallar hemmaplan, den botaniska trädgården, en rofylld grön oas, och Queens nattmarknad, en matmarknad som är öppen till midnatt.

New York boroughs

En introduktion till Queens

När det kommer till area är Queens den av New Yorks fem boroughs som kommer på första plats. Stadsdelen ligger till väster om Long Island och med gräns mot Brooklyn. På andra sidan East River tornar Manhattans ikoniska skyline. 

Queens etablerades under 1600-talet och fick sitt namn efter den engelska och portugisiska prinsessan Katarina av Bragança. Under 1800-talet blev Queens en del av New York City.

I detta borough ligger två av stadens flygplatser, John F. Kennedy-flygplatsen och LaGuardia, det är hem till den årliga tennistävlingen US Open, och det är här baseboll-laget New York Mets spelar sina matcher på hemmaplan på arenan Citi Field. På Citi FIeld håller även många av världens största artister regelbundet konserter. 

Visste du att Queens är den plats i världen där allra flest olika språk talas? Queens är faktiskt den etniskt mest diversifierade platsen på jorden. Hälften av de som bor i stadsdelen, totalt över 2,2 miljoner, är utlandsfödda.

Guide till alla stadsdelar

The Unisphere, Queens

Stadsdelar och områden i Queens

Queens är stort – den största stadsdelen i New York till och med. Här bor över 2,2 miljoner människor vilket gör Queens till den näst mest tätbefolkade stadsdelen i New York. Queens slås endast av Brooklyn där nästan 2,6 miljoner människor har valt att bo. 

Det finns många mindre områden och kvarter i Queens. De flesta är i huvudsak bostadsområden som kanske inte är så spännande för turister att besöka (om man inte är superintresserad av New Yorks arkitektur kanske). Det finns dock en mängd platser i Queens som vi verkligen vill slå ett slag för. Vi presenterar dessa nedan! 

 • Astoriavid East River – Astoria ligger vid East River och är en av de etniskt mest diversifierade platserna i Queens (och därmed även i hela världen). Här bor det människor med rötter i över 100 olika länder. I Astoria finns många sevärdheter. Några av dessa är Astoria Park, en park med New Yorks största utomhuspool, och Bohemian Hall, New Yorks äldsta beer garden. 
 • Flushingcentrum – Flushing kallas ofta för New Yorks riktiga Chinatown (kanske en diss mot Chinatown på Manhattan?). Här har över hälften av befolkningen rötter i Asien och varje år i samband med det kinesiska nyåret anordnas en stor parad. I Flushing ligger Queens största park, Flushing Meadows Corona Park. Här finns bland annat Citi Field, hemmaarenan för New York Mets, och USTA Billie Jean King National Tennis Center där US Open anordnas årligen. 
 • Long Island Cityvästra Queens – I Long Island City har man en häpnadsväckande utsikt över East River och Manhattans skyline. Om man vill komma undan lite billigare under sin semester kan man boka ett hotellrum här istället för på Manhattan. Priserna är billigare och det är smidigt att ta sig till i stort sett alla aktiviteter och turistmål runt om i staden med tunnelbanan. Long Island City har även en rad sevärdheter att bjuda på själv. Här finns MoMA PS1, ett konstmuseum som tillhör det moderna muséet men som endast fokuserar på nutida konst. 
 • Coronaöster om Flushing – Området Corona har varit hem till amerikanska storheter som Louis Armstrong, Martin Scorsese och jazzartisten Connonball Adderley. Här kan man besöka Louis Armstrongs hem och äta autentisk mexikansk mat. 
 • Jamaicasydvästra Queens – Om man reser till New York är det faktiskt inte ovanligt att man påbörjar sin semester i just Jamaica i Queen – här ligger nämligen flygplatsen JFK. Från flygplatsen kan man enkelt åka vidare till Manhattan med tunnelbana – eller in till centrala Queens. Läs mer om New Yorks flygplatser här.

Våra bästa tips i Queens

Man kan lätt bli hänförd av Manhattans blinkande ljus och Brooklyns bohemiska charm – men man ska inte glömma Queens om man vill upptäcka New York bortom Times Square och Frihetsgudinnan. I Queens finns några av stadens vackraste parker, bästa museum, hippa barer, trevliga restauranger och till och med en strand. 

Åka till Queens från Manhattan

Att åka från Manhattan till Queens tar ungefär en fyrtio minuter om man åker med buss eller tunnelbana. Tunnelbana 7 går från Manhattan till Flushing och är det enklaste sättet att ta sig till stadsdelen. Om man vill ta bussen är det busslinjen QM15 man ska ta. Den går från East 57th Street och 3rd Avenue till Woodhaven i Queens. 

Att ta en, eller flera, dagar i Queens när man besöker New York är helt klart värt det. Här kan man hitta lite mer unika turistupplevelser!

Sevärdheter

Citi Field

 • Flushing Meadows Corona Park

The Mets, stadens främsta lag inom baseboll, kallar denna gigantiska arena sin hemmaplan. Här får 42 000 personer plats under sportevenemang och över 45 000 personer under konserter. Arenan är inte bara hem till baseboll utan här spelas även fotboll, lacrosse och ishockey. Konserter anordnas även. Världsartister som Paul McCartney, Taylor Swift, Pink och Billie Eilish har spelat på arenan. 

Hitta hit: 41 Seaver Way

Flushing Meadows Corona Park

 • Flushing Meadows Corona Park

Citi Field ligger i Flushing Meadows Corona Park. En gigantisk park på över 363 hektar. I stadsparken ligger inte bara Citi Field utan även USTA Billie Jean King National Tennis Center. I detta tenniscenter anordnas årligen US Open, en Grand Slamturnering i tennis där världens bästa spelare tävlar om den ärofyllda titeln. 

Andra sevärdheter i parken: Queens Museum, Queens Zoo, Queens Theatre in the Park och the Unisphere. The Unisphere är en skulptur i stål som avbildar jorden. Skulpturen tillverkades inför världsutställningen 1964. 

Hitta hit: Flushing Meadowns Corona Park, Queens

Rockaway Beach

 • Rockaway

Badsemester i New York? Ja, det är faktiskt möjligt! Rockaway Beach ligger i Queens och är stadens bästa sandstrand. Här kan man sola, bada, surfa eller bara promenera längs strandpromenaden. Längs stranden finns många food trucks, barer och mysiga kaféer. 

Rockaway Beach är inte bara ett resmål under årets varma månader, hit kan man även åka under hösten och vintern för att uppleva den vackra naturen mitt i världens mest pulserande stad. 

Hitta hit: Man reser enkelt till Rockaway Beach med tunnelbana, buss eller båt.

Citi Field, Queens
Rockaway Beach, Queens

Mat

Queens är en stadsdel som är full av spännande restauranger, fik och barer. Stadsdelens breda befolkning gör att man kan hitta autentisk mat från stora delar av världen. Nedan har vi listat tre av våra favoriter.

Besök vår guide till New Yorks bästa restauranger för fler mat-tips.

Long Island City, Queens

Casa Enrique

 • Long Island City

Casa Enrique är en mexikansk restaurang i Long Island City. Denna Michelin-restaurang serverar autentisk mexikansk mat och bjuder på en underbart mysig atmosfär. Här kan man äta brunch, middag eller bara njuta av goda drinkar. 

Vill du vara säker på att få plats? Boka bord i god tid innan ditt besök. Restaurangen är omåttligt populär bland både turister och lokalbor. 

Besök restaurangens hemsida.

Hitta hit: 5-48 49th Ave, Long Island City

SriPraPhai

 • Woodside

Är du sugen på thailändsk mat? Då är det SriPraPhai som gäller. Detta är utan tvekan den mest kända thailändska restaurangen i New York. Här finns det en omfattande meny där de populäraste rätterna är den gröna curryn, drunken noodles, crispy chinese watercress salad och chickencurry puff.

Besök restaurangens hemsida.

Hitta hit: 64-13 39th Ave, Woodside

Adda Indian Canteen

 • Long Island City

Adda betyder ungefär “en plats för att umgås” – och det är precis vad den här indiska restaurangen erbjuder. Här kan man sitta med vänner och släkt och njuta av riktigt god indisk mat med en modern twist. 

Restaurangen har flera gången blivit utnämnd till en av de bästa restaurangerna i USA av tidningar som The New York Times, bon appétit och Food & Wine

Besök restaurangens hemsida.

Hitta hit: 31-31 Thomson Ave, Long Island City

Shopping

Queens Night Market

 • Flushing Meadows Corona Park

I Flushing Meadows Corona Park anordnas en nattmarknad där runt 100 olika försäljare samlas för att erbjuda mat, konst, kläder och andra produkter. Marknaden har öppet från eftermiddagen till midnatt. 

Hitta hit: Flushing Meadows Corona Park, Queens

Öppettider: 16:00 – 24:00

Steinway Street

 • Astoria

I Astoria finns den livliga shoppinggatan Steinway Street. Här finns både större shoppingkedjor och mindre butiker med ett mer unikt utbud. Bege dig hit för att shoppa kläder, möbler, teknikprylar och mycket annat. När shoppingsuget är stillat kan man hitta till någon av områdets många kaféer, restauranger eller konditorier. 

Hitta hit: Steinway St, Astoria

Queens Center Mall

 • Elmhurst

Det största köpcentret i Queens är Queens Center Mall i Elmhurst. Här finns alla butiker man kan önska sig: H&M, JCPenny, Apple Store, Zara och Macy’s för att bara nämna några. 

Detta är ett äkta amerikanskt köpcentrum med food court där man kan hitta amerikansk snabbmat i massor. 

Hitta hit: 90-15 Queens Blvd, Elmhurst

Karta över Queens

Vanliga frågor och svar om Queens

Vad finns det att göra i Queens New York?

I Queens finns många aktiviteter och sevärdheter. Besök City Field och titta på baseboll eller en konster. Besök Flushing Meadows Cororna Park och gå på Queens museum eller Zoo. Du hittar fler tips till Queens i vår guide till stadsdelen.

Hur åker man från Manhattan till Queens?

Man kan åka buss eller tunnelbana till Queens från Manhattan. Ta tunnelbana 7 eller buss nummer QM15. Resan tar ungefär 40 minuter.

Tillhör Queens New York?

Ja, Queens är en stadsdel i New York. Det finns totalt fem större stadsdelar i New York, Queens, Brooklyn, Manhattan, Staten Island och Bronx.